Lekka kolacja lub śniadanko. Ja je zrobiłam na weekendowe śniadanie :) Zamiast jajecznicy czy jajek sadzonych można podać je w innej postaci :) Jeśli nie przetrzymamy za długo to uda się zrobić tak, by żółtko było na miękko :)
Składniki:
(4 porcje)
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietanki 30%
- 60g masła
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól, czarny pieprz
Wykonanie:
Śmietanę zagotowujemy. Do kokilek/ ramekinów wlewamy po 1 łyżce śmietanki, wbijamy po jednym jajku, doprawiamy solą i pieprzem, a na wierzchu układamy wiórki masła.
Ramekiny ustawiamy w żaroodpornym naczyniu, wlewamy do niego wrzątek, tak aby woda sięgała do ½ ich wysokości. Zapiekamy ok 10 min w piekarniku nagrzanym do temp. 240 st. - żółtka powinny pozostać płynne. Jajka posypujemy szczypiorkiem. Podajemy z pieczywem, ewentualnie z ulubioną sałatką. Smacznego :)
Źródło: „Polska Wielkanoc” , Wydawnictwo Oleksiejuk