Gościmy

Odwiedza nas 490 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 22 luty 2019 17:20

Proziaki

Napisała

Znów smaczny przysmak z Podkarpacia :) Pamiętam jak w dzieciństwie zajadaliśmy się tymi plackami, wprawdzie nie używaliśmy tej nazwy, ale skład i smak ten sam. Najlepsze były na ciepło z masełkiem, które się od razu rozpływało. Można je jednak jeść również na słodko np. z dżemem. Mogą stanowić także dodatek do gulaszy czy zajadać je z dipami.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej (plus garść do podsypywania)
  • ok. 230-250 ml kefiru
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • płaska łyżeczka sody

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy sól i sodę. Mieszamy z kefirem i jajkiem i zagniatamy. Ciasto ma być zwarte na tyle, by dało się formować i rozwałkować, ale nie ma być twarde. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki o średnicy około 4-5 cm. Można też wycinać dowolne kształty, my jedliśmy z reguły romby, kwadraty itp. Mama kroiła ciasto w paski, a potem w mniejsze kawałki :)

W moim wczesnym dzieciństwie mieliśmy piec kaflowy i placki te smażyliśmy na nim :) Co to był za smak :) Teraz pozostają nam patelnie :) Nieprzywieralną patelnię bardzo mocno rozgrzewamy (ja użyłam grillowej).  Zmniejszamy ogień (aby placki nie przypaliły się z wierzchu) i z obu stron smażymy proziaki (bez tłuszczu). Podajemy na ciepło lub zimno np. z domowym masłem (przepis tu), oprószone solą. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2403 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook