Gościmy

Odwiedza nas 106 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 15 grudzień 2014 21:02

Chrupiące sznycle z indyka ze szpinakiem

Napisała

Pyszne kotleciki z indyka w chrupiącej panierce z chleba tostowego i aromatycznych przypraw, podane ze szpinakiem w beszamelu :) Mmmm, lubię te smaki :)

Składniki:

(na 4-5 porcji)

  • 5 sznycli z indyka 
  • 300 - 500 g świeżego szpinaku
  • 4 kromki chleba tostowego
  • pęczek pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • masło klarowane

 Wykonanie:

Sznycle z indyka przykrywamy folia spożywczą i rozklepujemy dłonią na równe plastry, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na chwilę. Na klarowanym maśle podsmażamy na złoto sznycle, odkładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia

Chrupiąca panierka -  w malakserze miksujemy chleb tostowy, ząbek czosnku, pietruszkę, łyżkę masła, dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą, powinna nam wyjść lekko kleista papka, którą układamy na każdym kotleciku, blachę ze sznyclami wkładamy do piekarnika na ok 15 minut, aż panierka stanie się lekko złota

Szpinak bardzo dokładnie płuczemy, odcinamy twarde końcówki, liście pozostawiamy w całości, w bardzo dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy szpinak. Szpinak gotujemy ok 6 minut, następnie wrzucamy go do wody z lodem, żeby go zahartować, odciskamy bardzo dokładnie z całej wody, układamy na desce i kroimy nożem na niezbyt małe kawałki.

Sos beszamelowy - w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła, dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy, uważając, żeby nie przypalić zasmażki, wolno dolewamy mleko i wciąż mieszając podgrzewamy, aż sos zgęstnieje, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, mieszamy szpinak z sosem, sprawdzamy czy nie trzeba dosolić, szpinak wymaga dobrego przyprawienia . Sznycle podajemy ze szpinakiem i np. ziemniakami. Smacznego :)

Źródło

Czytany 5154 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook