Gościmy

Odwiedza nas 336 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 13 listopad 2020 22:23

Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym

Napisała

Szukacie pomysłu na jarski obiadek? Jeśli lubicie kotleciki z kasz to te przypadną Wam do gustu. W dodatku zamiast smażyć pieczemy je w piekarniku, może są mniej soczyste od tych smażonych, ale na pewno zdrowsze :) Mamy pełne dane, które nie wymaga już dodatków :)

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej
  • 50 g siemienia lnianego
  • 50g pestek dyni
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki mąki pszennej (zależy od konsystencji)
  • 1-2 łyżki mąki owsianej (zależy od konsystencji)
  • Przyprawy: majeranek, gałka muszkatołowa, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól (inne ulubione)
  • 1 duży ząbek czosnku

Sos:

  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia, papryka słodka, pieprz ziołowy, sól
  • 1 puszka pomidorów krojonych

Wykonanie:

Kaszę jaglaną gotujemy na miękko, lekko ją rozgotowując. Studzimy. Koperek siekamy drobno. Siemię lniane i pestki dyni prażymy na patelni kilka minut do lekkiego zrumienienia pestek.

W dużej misce mieszamy kaszę jaglaną z koperkiem, uprażonym wcześniej ziarnem i jednym jajkiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy przyprawy do smaku, oraz mąkę pszenną i owsianą do momentu, aż ciasto da się lepić i będzie stabilne. U mnie to było po około 2 łyżki. Dodałam też kilka łyżek bułki tartej. Z masy formujemy kulki o średnicy mniej więcej 2-3 cm. Pulpety z kaszy układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wstawiamy do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut. Ja piekłam dłużej do lekkiego zrumienienia i przekręciłam w połowie na drugą stronę.

Sos: W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, ale tylko chwilkę by się nie przypalił. Dodajemy puszkę pomidorów, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, bazylią i papryką. Całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy.

Zarumienione pulpety z kaszy jaglanej układamy w talerzu i zalewamy sosem. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 1406 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook