Gościmy

Odwiedza nas 206 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 11 luty 2012 19:44

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym

Napisała

Pyszne kluseczki ziemniaczane:) Właściwie tak się złożyło, że pierwszy raz je robiłam, bo wcześniej wydawało mi się, że za dużo z nimi roboty:) Ale tak źle nie było:) W każdym razie idealne jako samodzielne danie lub dodatek do obiadu. Mi wyszło tego tyle, że na dwa dni miałam:)

Składniki na kluski śląskie:

  • 1 kg obranych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • łyżeczka soli
  • mąka ziemniaczana

Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy i mielimy w maszynce do mięsa lub przecisnąć przez praskę. Ja po prostu wykorzystałam tłuczek do ziemniaków. Ciepłą masę ziemniaczaną wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię, wizualnie dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy (czy odgarniamy na bok, potem dorzucamy z powrotem) i naszą lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. W ten sposób wiemy ile dodać mąki.  Lekko solimy, dodajemy miękkie masło i żółtko, dokładnie wyrabiamy.
Zagniatamy gładkie ciasto, formujemy nieduże kulki, spłaszczamy i w każdej robimy dziurkę.
Wodę zagotować w szerokim garnku, lekko posolić. Na zagotowaną wodę wrzucamy kluseczki. Delikatnie mieszamy, by się nie sklejały. Gotujemy od momentu wypłynięcia na powierzchnię około 3 minut. Klusek śląskich wyszło mi sporo, wiec miałam na dwa dni, ale sos pieczarkowy zrobiłam z połowy porcji do dzisiejszego obiadu:) Ale podaje zgodnie z oryginałem, bo to będzie idealna proporcja do proporcji klusek, jeśli chcecie od razu skonsumować wszystkie, lub robicie dla kilku osób (ja robiłam dla dwóch).

Składniki na sos pieczarkowy:

  • 400 g pieczarek
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 szklanka wody lub rosołu (smak będzie wyraźniejszy z rosołem)
  • sól do smaku
  • koperek (opcjonalnie)

Wykonanie:

Pieczarki czyścimy, kroimy w cienkie plasterki. Wkładamy je do teflonowego garnuszka, solimy, przykrywamy pokrywką, i gotujemy cały czas pod przykryciem około 15 minut, do miękkości (nie dodajemy na tym etapie do nich wody - pieczarki same ją puszczą).
Do osobnego naczynia wlewamy wodę lub rosół, dodajemy mąkę pszenną i śmietanę, mieszamy, by nie było grudek.
Sos wlewamy do miękkich pieczarek, mieszając by nie było grudek, po zagotowaniu podgotowujemy 2 minuty. Na końcu można wmieszać świeży posiekany koperek. Podajemy z gorącymi kluskami. Smacznego :)
Źródło

Czytany 4199 razy
Więcej w tej kategorii: « Panierowany ser feta Kopytka »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook