Gościmy

Odwiedza nas 496 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 27 marzec 2012 22:15

Pierogi z kurczakiem, szpinakiem i serem feta

Napisała

Pyszne pierożki:) Ja zrobiłam ciasto z trzech porcji (na 4 głodne osoby:)), farszu niewiele więcej niż poniżej podano, a i tak mi go zostało:) Wyszło mi 43 pierogi:) Całe szczęście wystarczyło:) Troszkę zmodyfikowałam mój farsz, ale nie znacząco:)



Ciasto: (zrobiłam x3)

  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • około 1/3 szklanki chłodnej wody

Farsz:

  • 60 g piersi kurczaka, upieczonej lub usmażonej wg własnego smaku (ja dałam powyżej 100g)
  • 150 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 70 g sera feta, pokruszonego (dałam 100g)
  • 1/3 szklanki drobno startegoparmezanu (pominęłam, bo nie miałam:))
  • 1 - 2 łyżki drobno posiekanejmięty
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 1 jajko
  • szczypta świeżo startejgałki muszkatołowej (użyłam w proszku)
  • 2 szczypty suszonegoestragonulub łyżka świeżego, drobno posiekanego (pominęłam)
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Farsz: Kurczaka przygotowujemy wg własnych upodobań. Kroimy w drobną kosteczkę. Szpinak świeży płukamy, wkładamy na patelnię z kilkoma łyżkami wody i mieszając smażymy 1 - 2 minuty, aż zwiędnie. Dokładnie odciskamy i siekamy. Szpinak mrożony rozmrażamy. Ja pod koniec smażenia kurczaka dodałam rozdrobniony, mrożony szpinak i razem się rozmrażało. Jak już jest gotowe studzimy. Kurczaka i szpinak mieszamy z pokruszonym serem feta, tartym parmezanem, miętą, czosnkiem, jajkiem, gałką muszkatołową, estragonem, pieprzem do smaku.

Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie. Stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 10 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na placki, podsypując mąką. Małą szklaneczką wycinamy kółka, układamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy do dużej ilości osolonej wody i gotujemy przez około 4 - 5 minut, aż będą miękkie. Podajemy z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną. Smacznego:)

Źródło

Czytany 9430 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook