Lekka propozycja na delikatne mięsko z indyka z selerem naciowym i papryką. Ja podałam tylko z sałatką, oczywiście można podać np. z ryżem czy ziemniakami.
Składniki:
(dla 2 osób)
- 2 piersi z indyka
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 gałązka selera naciowego
- zioła prowansalskie
- pieprz i sól
- wykałaczki do zawinięcia
Wykonanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 160C. Umyte piersi z indyka przekrawamy wzdłuż na pół i rozbijamy na cieńsze filety. Solimy, pieprzymy i posypujemy ziołami z obu stron. Paprykę kroimy w cienkie plasterki, a seler w poprzek na 4 kawałki. Pamiętajcie, aby najpierw obciąć białe końcowki selera i wyjąć niesmaczne i twarde włókna. Układamy warzywa na środek filetów (ile zmieścimy), zwijamy i spinamy wykałaczkami, żeby się nie rozpadły. Filety układamy w żaroodpornym naczyniu z odrobiną wody (lub oliwy) wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 20-25 min. Ja piekłam w rękawie. Podajemy od razu. Dobrze smakuje z musztardą stołową. Smacznego :)