Lekkie risotto z delikatnym mięskiem z indyka i brukselką. Sprawdzi się zarówno na codzienny obiad jak i elegancką kolację :) Minimalizm składników, a smak wyborny :)
Składniki:
(na 2 porcje)
- 100 g ryżu
- 300 g indyka
- ok 250 g brukselki (ja miałam świeżą)
- ok ½ l gorącego bulionu
- parmezan
- białe wino (ok. 50-70 ml) (ja zawsze wlewam na oko; )
- kukurydza
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa do smażenia
- sól, pieprz, przyprawa do drobiu/indyka
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy ryż. Przesmażamy. Podlewamy niewielką ilością wina. Stopniowo chochla po chochli wlewamy gorący bulion, aż ryż będzie al dente. W międzyczasie na drugiej patelni podsmażamy (na odrobinie oliwy) indyka pokrojonego na większą kostkę -doprawiamy go solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą do indyka/drobiu. Brukselkę gotujemy ok 5 min w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru, nie przykrywamy – dzięki temu nie straci koloru :)
Po ściągnięciu ryżu z ognia dodajemy do niego indyka, brukselkę, kukurydzę i mieszamy. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypujemy parmezanem. Smacznego:)
Źródło: Przepis własny :)