Gościmy

Odwiedza nas 212 gości oraz 0 użytkowników.

Najnowsze Komentarze

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 02 grudzień 2014 21:41

Ajerkoniak z wanilią

Napisała

Postanowiłam wypróbować kolejny likier, wcześniej spotykałam się z przepisami na ajerkoniak, opartych na surowych żółtkach (bez podgotowania), co mnie trochę zniechęcało, ale gdy natknęłam się na ten przepis, postanowiłam go wypróbować. Zachęcił mnie również dodatek białego wina :) Likier już podczas gotowania miał aromatyczny smak, zawsze na ciepło smak wydaje się intensywniejszy. Po wystudzeniu już mi się taki mocny nie wydawał;) Likier jest smaczny, ale smakowo nie przypomina sklepowego ajerkoniaku, więc jeśli liczycie na ten sam smak, to go nie uzyskacie. Dla mnie najważniejsze, że jest smaczny i bez zbędnych dodatków (czytaj konserwantów) :) Zdjęcie robiłam zaraz po przygotowaniu, jest jeszcze lekka pianka, natomiast po pobycie w lodówce już zniknęła. Będę go z pewnością wykorzystywać jako dodatek do kawy lub jakichś deserów :)

Składniki:

ok. 1/2 l likieru

  • 5 żółtek
  • 250 ml białego wina
  • 200g cukru
  • 50 ml spirytusu
  • 125 ml tłustego mleka (użyłam mleka skondensowanego niesłodzonego)
  • 1 laska wanilii

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem. Mleko wlewamy do garnka. Laskę kroimy na pół. Oddzielamy ziarenka i razem z laską wkładamy do mleka. Gotujemy. Pozbywamy się laski. Mleko od razu wlewamy strużką do żółtek, mieszając intensywnie trzepaczką. Po jego dodaniu wlewamy wino. Przelewamy do garnka (najlepiej od razu wziąć duży ) i gdy tylko się zagotuje (mieszamy je aby się nie zważyło ) odstawiamy z gazu. Studzimy, a następnie mieszmay ze spirytusem. Odstawiamy na co najmniej 24 h do lodówki. Przechowujemy w chłodzie nawet 2-3 tyg. Podajemy samodzielnie lub jako dodatek do kaw, kremów lub ciast. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1201 razy
Więcej w tej kategorii: « Oliwa chili Domowy likier czekoladowy »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook