Gościmy

Odwiedza nas 243 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 18 sierpień 2017 19:40

Domowy pikantny ketchup

Napisała

W tym sezonie postanowiłam przygotować domowy ketchup z pomidorów i papryki. Ketchup wyszedł naprawdę aromatyczny :) Zrobiłam z 2 kilogramów pomidorów, z czego wyszło mi 3,5 słoiczka ketchupu. Poniżej proporcje na 3 kg.

Składniki:

  • 3 kg dojrzałych pomidorów
  • 300g cebuli (3 średnie sztuki)
  • 150g czerwonej papryki
  • 15g czosnku (2 duże ząbki)
  • 60g cukru trzcinowego (4 łyżki stołowe)
  • 20g soli morskiej (ok 1 łyżki stołowej)

Do smaku w zależności od tego, jak pikantny ketchup chcemy uzyskać:

  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki w proszku,
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • opcjonalnie 1-2 łyżki octu winnego

Wykonanie:

Pomidory myjemy i miksujemy na papkę z papryką, cebulą i czosnkiem. Przelewamy do szerokiego garnka, solimy i doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na intensywnym ogniu do zredukowania o 1/4-1/3.

Odparowane warzywa przecieramy przez sito i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami i cukrem i jeszcze chwilę gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na chwilę przed końcem smażenia można dodać ocet. Gorący ketchup przekładamy do słoiczków lub butelek i dokładnie zakręcamy.

Pasteryzujemy przez 15-20 minut ustawiając słoiki w wodzie do połowy ich wysokości i zagotowując pod przykryciem. Zagotowane słoiczki zostawiamy w garnku do częściowego wystudzenia, po czym wyjmujemy i studzimy w temperaturze pokojowej. Z podanej ilości składników powinno wyjść około 1 litra gotowego sosu. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1998 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook