Chciałam zużyć ostatnie zapasy mrożonej porzeczki i planowałam dżem z porzeczki z dodatkiem truskawek, ale okazało się, że porzeczki mam tylko 200g, więc ostatecznie zrobiłam dżem z truskawek z dodatkiem porzeczki :) Prosty smaczny dżem, kilka słoiczków do spiżarni domowej na zimę (chociaż dżemy z truskawek jemy wcześniej, preferujemy je zjadać zanim stracą swój piękny kolor:))
Składniki:
- 800 g truskawek
- 200 g białej porzeczki (może być mrożona)
- 300 g cukru
- Dżemix w skali 3:1
Wykonanie:
Porzeczki obieramy z gałązek (użyłam mrożonej, więc już miałam gotowe), truskawki odszypułkowujemy. Razem z cukrem i dżemixem umieszczamy w płaskim garnku. Mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 10 min. Wg instrukcji dżemixa po zagotowaniu to jakieś 2 minuty od dodania cukru, i po zagotowaniu, ale ja miałam mrożone porzeczki czyli trochę więcej wody i gotowałam dłużej.
Słoiki wyparzamy (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelewamy wrzący dżem, dobrze zakręcamy. Odstawiamy.
Pasteryzacja:
Spory garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny :)