Gościmy

Odwiedza nas 376 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 07 lipiec 2021 23:30

Dżem truskawkowy z białą porzeczką

Napisała

Chciałam zużyć ostatnie zapasy mrożonej porzeczki i planowałam dżem z porzeczki z dodatkiem truskawek, ale okazało się, że porzeczki mam tylko 200g, więc ostatecznie zrobiłam dżem z truskawek z dodatkiem porzeczki :) Prosty smaczny dżem, kilka słoiczków do spiżarni domowej na zimę (chociaż dżemy z truskawek jemy wcześniej, preferujemy je zjadać zanim stracą swój piękny kolor:))

Składniki:

  • 800 g truskawek
  • 200 g białej porzeczki (może być mrożona)
  • 300 g cukru
  • Dżemix w skali 3:1  

Wykonanie:

Porzeczki obieramy z gałązek (użyłam mrożonej, więc już miałam gotowe), truskawki odszypułkowujemy. Razem z cukrem i dżemixem umieszczamy w płaskim garnku. Mieszamy, zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika i gotujemy przez około 10 min. Wg instrukcji dżemixa po zagotowaniu to jakieś 2 minuty od dodania cukru, i po zagotowaniu, ale ja miałam mrożone porzeczki czyli trochę więcej wody i gotowałam dłużej. 

Słoiki wyparzamy (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelewamy wrzący dżem, dobrze zakręcamy. Odstawiamy.

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego :)

Źródło: Przepis własny :)

Czytany 1020 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook