Gościmy

Odwiedza nas 300 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 09 grudzień 2015 20:48

Słodkie bułeczki dyniowo - pomarańczowe

Napisała

Puszyste  i mięciutkie bułeczki z dżemem. Do ciasta dodane zostało puree z dyni, dzięki któremu zyskały nie tylko ciepły, pomarańczowy kolor ale również tą miękkość :)

Składniki:

(na 13 bułeczek)

  • 3 szklanki mąki pszennej chlebowej + 3 łyżki do podsypywania
  • 10 g drożdży suchych (2,5 łyżeczki) lub 20 g drożdży świeżych
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka puree z dyni (280 g)
  • 1 duże jajko
  • 30 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 65 g drobnego cukru do wypieków lub jasnego brązowego cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cynamonu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • do nadziania bułeczek: konfitura z pomarańczy (u mnie dżem)

Lukier pomarańczowy:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 - 5 łyżek wrzącej wody
  • skórka otarta z 1 pomarańczy (użyłam domowej skórki kandyzowanej)

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotowujemy dużą płaską blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 13 części, każda o wadze około 80 g. Formujemy okrągłe kulki (bułeczki), lekko spłaszczamy na dłoni, nadziewamy konfiturą pomarańczową, sklejamy, formując kulki. Układamy na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia i podwojenia objętości (około 20 minut lub dłużej).

Pieczemy w temperaturze 180º przez około 20 - 23 minuty. Wyjmujemy, studzimy na kratce. Lekko ciepłe lukrujemy.

Składniki na lukier umieszczamy w naczyniu, zaczynając od 3 łyżek wody i rozcieramy grzbietem łyżki (można też mikserem) na bezgrudkowy lukier. Jeśli lukier wyjdzie zbyt rzadki należy dodać trochę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody i rozetrzeć. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2172 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook