Gościmy

Odwiedza nas 341 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 12 sierpień 2013 22:35

Chlebki Naan

Napisała

Chlebki Naan to placuszki pochącące z Zachodniej, Środkowej i Południowej Azji. Troszkę podobne do chlebków pita, ale tylko troszkę, idealnie sprawdzają się jako przekąska lub dodatek do sałaty. Można tez podawać do gulaszy i innych mięs.

Składniki na 8 chlebków:

(ja zrobiłam więcej mniejszych)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ciepłego mleka
  • 1/3 kubka jogurtu naturalnego
  • 1/3 kubka mleka
  • 1 ubite małe jajko
  • 1 łyżka masła ghee  (lub oliwy z oliwek, lub roztopionego zwykłego masła)
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru  

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • folia aluminiowa

Wykonanie:

Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem oraz cukrem, pozostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aż masa się spieni. W osobnej misce mieszamy mleko, jogurt, jaja oraz masło/oliwę. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Robimy wgłębienie, wlewamy drożdże a następnie mokre składniki. Całość mieszamy i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę.  Natłuszczamy oliwą miskę, przekładamy do niej ciasto, które obtaczamy w oliwie, tak, aby było delikatnie, całe nią pokryte. Miskę przykrywamy wilgotną ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2-3 godziny (ma podwoić objętość). Piekarnik nagrzewamy do 200°C.  Wyjmujemy ciasto i ponownie je wyrabiamy przez 2-3 minuty, aż będzie gładkie (podsypujemy je delikatnie mąką). Ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulę i rozwałkowujemy na kształt owalu. Chlebki układamy na podsypanej mąką powierzchni i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.  Blachę wykładamy folią aluminiowa, układamy na niej po 3 chlebki, smarujemy je roztopionym masłem. Posypujemy natką pietruszki oraz czosnkiem, pieczemy 8-10 minut, aż się lekko przyrumienią. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3309 razy

1 komentarz

  • Link do komentarza Alka czwartek, 06 luty 2014 18:18 napisane przez Alka

    Fajne chlebki, nawet mi wyszły:) Moja sugestia: warto wcześniej przygotować masełko ziołowe z czosnkiem i pietruszką lub innymi ziołami, zostawić w temp. pokojowej do przegryzienia,a potem posmarować ciasto przed włożeniem do piekarnika (bez roztapiania). Wtedy ten smak czosnku będzie bardziej równomierny na całej powierzchni placka. Polecam!

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook