Gościmy

Odwiedza nas 323 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 07 styczeń 2012 19:30

Fantazyjne bułeczki

Napisała

Uwielbiam świeże domowe bułeczki na śniadanie, oczywiście tylko w weekend, a dokładnie w sobotę mogę sobie na to pozwolić, ale jak miło jest na nie czekać:) Pyszne mięciutkie bułeczki, można z samym masełkiem zajadać:)

Składniki na 12 bułeczek:

  • 475 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
  • 275 ml wody

Ponadto:

  • żółtko do posmarowania
  • do posypania: mak, sezam, siemię lniane, kminek, sól morska, świeże zioła, papryka, słonecznik, itp.

Wykonanie:

W naczyniu umieszczamy mąkę, dodajemy masło i wyrabiamy, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypujemy sól, cukier, drożdże, na końcu wlewamy ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Umieszczamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 godziny).
Po tym czasie wyjmujemy na powierzchnię oprószoną mąką, dzielimy na 12 równych części. Ukształtowane bułeczki, kładziemy na blaszce. Poniżej możliwe kształty bułeczek, podaję za autorką bloga:

  • supełki - ciasto rozciągnąć na długość około 20 cm, zrobić supełek;
  • ślimaczki - ciasto rozciągnąć na długość 20 cm, zawinąć na kształt ślimaczka;
  • słoneczka - zrobić kuleczkę, lekko ją spłaszczyć, ponacinać od brzegów;
  • kwiatki - ciasto podzielić na 3 kuleczki, złączyć razem;

Bułeczki rozkładamy na blaszce, przykrywamy i odstawiamy na 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy żółtkiem roztrzepanym z 1 łyżką wody i posypujemy nasionami, ziołami lub solą. U mnie to akurat był mak, sezam i słonecznik.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 10 minut, a po wyjęciu studzimy na kratce. A potem jemy jeszcze cieplutkie:) Mniam:)

Źródło

Czytany 2660 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook