Gościmy

Odwiedza nas 175 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 14 marzec 2016 22:35

Pikantne półksiężyce

Napisała

Pyszne nadziewane bułeczki z papryką i serem. Proste do przygotowania i bardzo smaczne. Pyszne samodzielnie jak również w towarzystwie sałatki :) Kolacja, śniadanie, podwieczorek? Jak najbardziej :)

Składniki:

Ciasto:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju  słonecznikowego lub z orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka miodu lub cukru
  • 455ml ciepłej wody

Nadzienie:

  • 2 szklanki startego smacznego sera
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę (dałam zieloną)
  • 1 żółta papryka pokrojona w kostkę
  • ½ pęczka pokrojonego szczypiorku (pominęłam)
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie:

Łączymy wszystkie składniki ciasta. Dodając mąkę, wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Formujemy ciasto w prostokąt o grubości ok. 1 cm. Przecinamy wszerz na pół , a następnie każdą z części kroimy w trójkąty. Posypujemy ciasto serem, papryką i ziołami. Rolujemy trójkąty od podstawy do czubka.

Układamy półksiężyce na natłuszczonej blaszce i smarujemy jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 40 min. Pieczemy w temperaturze 220 stopni Celsjusza przez ok. 15 minut lub do momentu uzyskania złotego koloru. Smacznego :)

Źródło: „Szybko i smacznie: Chleby i chlebki”, Wydawnictwo Olesiejuk, 2013

Czytany 2323 razy
Więcej w tej kategorii: « Afgański naan Trójkąty serowe »

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook