Miałam zrobić chlebek razowy, ale zmodyfikowałam przepis i powstał chlebek pszenny z dodatkiem mąki żytniej. Bardzo smaczny, zresztą nie ma nic lepszego od domowego pieczywa:)
Składniki na 1 bochenek 750g:
- 100 g mąki pszennej żytniej razowej
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 1 łyżeczka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soli
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 300 ml letniej wody
Wykonanie:
Mąki, cukier, sól i suche drożdże mieszamy (ze świeżymi wcześniej robimy rozczyn). Dodajemy stopniowo olej i wodę, łącząc wszystkie składniki. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, około 10 minut. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem, do podwojenia objętości (około 1 - 1,5 h).
Po tym czasie ciasto krótko wyrabiamy, przekładamy do formy o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Przykrywamy lnianym ręczniczkiem, pozostawiamy do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Przed samym pieczeniem można posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.
Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 - 35 minut, aż bochenek postukany od spodu będzie wydawał głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego:)