Gościmy

Odwiedza nas 309 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 06 czerwiec 2020 22:18

Chleb pszenny z gara na maślance

Napisała

Przygotowałam ten chlebek w oparciu o pszenno-żytni, który robiłam ostatnio, tym razem jednak bez dodatku mąki żytniej. Chlebek jest równie pyszny i prosty w przygotowaniu. Chlebki pieczone w naczyniu żaroodpornym to ostatnio nasze ulubione, nic nie równa się z tą chrupiącą skórką :)  Troszkę mi się spiekł za bardzo, bo za długo go przetrzymałam. Ale nam taka mocniej przypieczona skórka zupełnie nie przeszkadzała. Pamiętajcie, pilnujcie swoich chlebków, bo czas pieczenia często zależy od waszych piekarników :) Jeśli przechowujemy pieczywo w lnanej ściereczce to skórka zachowuje cały czas swą chrupkość, w chlebaku niestety ją traci.

Jeśli nie macie maślanki spokojnie można ją zastąpić kefirem lub jogurtem naturalnym.

Składniki:

(na 1 bochenek)

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 ml maślanki
  • 15 g drożdży
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 35 ml wody

Wykonanie:

Maślankę, drożdże i miód dokładnie mieszamy i podgrzewamy w rondelku tylko do rozpuszczenia cukru. Do dużej miski dodajemy pozostałe składniki oraz masę z rondelka. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem z hakami), przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut.
W tym czasie włączamy piekarnik na 210ºC (bez termoobiegu), do piekarnika wkładamy metalowe, gliniane lub żaroodporne naczynie wraz z pokrywą. Po 30 minutach ciasto raz jeszcze wyrabiamy przez minutę.
Wyjmujemy na posypany mąką blat i formujemy bochenek chleba pasujący do formy. Ciasto jest gęste i bez problemu da się formować bochenek. Ostrym nożem namaczanym w wodzie nacinamy wierzch bochenka i przekładamy delikatnie do nagrzanej formy. Pieczemy w nagrzanym naczyniu 30 minut 210ºC. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy pokrywę i pieczemy 10-15 minut -zależy od waszego piekarnika. Studzimy na kratce. Przechowujemy w lnianej ściereczce. Smacznego :)

Źródło inspiracji

Czytany 1307 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook