Natknęłam się na fotkę z takimi kogucikami i bardzo mi się spodobały. Właściwie to żaden przepis, ale propozycja na urozmaicenie wielkanocnego stołu:) Wyglądały słodko i nie mogłam się powstrzymać, żeby je zrobić. Wprawdzie moje już tak fajnie nie wyglądają, bo jak na złość jajka nie chciały się ładnie obrać, ale pomysł mi się tak spodobał, że postanowiłam się nim podzielić, nawet pomimo nieidealnego wyglądu kogucików;)
Składniki:
- 1 jajko kurze
- 6-7 jajek przepiórczych
- marchewka
- ziarenka pieprzu lub ziela angieskiego (lub cokoliwek innego, co może nadać się na oczy)
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek. Delikatnie podcinamy spód, by kogutki równo stały. Marchewkę kroimy na plasterki, a następnie wykrawamy z nich grzywy kogucików. Dużemu kogutowi jeszcze można dziób wyciąć. Jajka nacinamy na czubku tak, aby dało się wsadzić grzywę i dziób. Wciskamy oczka z pieprzu i nasze kogutki gotowe. Możemy podawać z majonezem, ja podałam z domowym sosem tatarskim. Smacznego:)
Źródło: Internet