Kolorowe galaretki z jajkiem i warzywami. Wiosna na talerzu, bo za oknem jakoś nie chce się pojawić. Oczywiście można dodać inne składniki, np. marchewkę, czy mięsko. U mnie wersja jarska.
Składniki:
(na 4 porcje)
- 12 małych jajeczek (najlepiej przepiórczych)
- 1 kawałek papryki konserwowej
- 2 łyżki groszku z puszki
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 2 łyżki posiekanych ziół (u mnie pietruszka i koperek)
- 2 i 2/3 szklanki bulionu
- 4 łyżeczki żelatyny
- sól, pieprz, odrobina octu
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i odkładamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy odrobina wrzątku i mieszamy. Bulion zagotowujemy, rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy. Galaretkę przyprawiamy solą, pieprzem i octem. Jajka przecinamy na połówki, a paprykę w kostkę. Jajka, paprykę i pozostałe składniki wkładamy do 4 miseczek. Zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki. Podajemy z odrobiną octu. Smacznego:)
Źródło: Tygodnik „Tina”.