Gościmy

Odwiedza nas 145 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 14 sierpień 2020 22:51

Charlotte o smaku mrożonej kawy

Napisała

Uwielbiam charlotte’y :) Są pyszne i bez pieczenia. W upalne dni, jakie ostatnio mamy, takie ciasto pozwala unikać piekarnika i cieszyć się pysznym deserem :) Najczęściej robię owocowe charlotte’y, ale natknęłam się na ten przepis i już wiedziałam, że koniecznie muszę ją wypróbować. Uwielbiam kawowe słodkości :) Nie żałuję, jest pyszna, kremowa, rozpływająca się w ustach. Kawowa pianka :) I jest naprawdę prosta w przygotowaniu, chociaż trzeba poczekać, aż krem przestygnie a później całość zastygnie. Mnie to nie przeszkadzało, mogłam spokojnie przygotowywać ją w tzw. międzyczasie ;) Dodatkowo jeszcze sobie ułatwiłam, bo spód zrobiłam po prostu z okrągłych biszkoptów.

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • opakowanie budyniu śmietankowego
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 75 g cukru
  • 26 biszkoptów "języczków"
  • 100 g mąki
  • 4 płaty białej żelatyny (ja użyłam w proszku, dałam około 3 - 4 łyżeczek)
  • 500 g śmietany kremówki
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 25 g mlecznej czekolady
  • Kakao (zapomniałam użyć;) )
  • Olej

Wykonanie:

125 ml mleka, budyń, kawę i cukier dobrze mieszamy. 375 ml mleka zagotowujemy, zdejmujemy z płyty/ z gazu itp.:)) , dodajemy rozpuszczony budyń i ponownie ustawiamy na płycie. Gotujemy przez minutę, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Budyń przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 2 godziny, aby zupełnie ostygł.

11 biszkoptów przecinamy na pół. 15 biszkoptów kruszymy i mieszamy z roztopionym masłem. (w źródłowym przepisie zapomniano o maśle w składnikach, ale jeśli chcecie przygotowywać spód wg tego sposobu to myślę, że 50 g wystarczy, chodzi o strukturę mokrego piasku, jeśli będzie za suche, trzeba dodać więcej masła). Paterę smarujemy olejem, ustawiamy na niej obręcz tortownicy (19 cm), w środku umieszczamy pokruszone biszkopty z masłem i dociskamy tak, aby powstał spód ciasta. Zostawiamy odstęp między tortownicą a ciastem i przy obręczy ustawiamy poprzekrawane biszkopty.

Ja na spód wykorzystałam gotowe okrągłe biszkopty, poustawiałam je w tortownicy 21 cm, zostawiając odstęp od brzegu. Biszkopty języczki maczałam delikatnie w masie (jak już była gotowa), by nie wywracały się w tortownicy i „grzecznie stały”:) Nie liczyłam sztuk ;)

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie (ja rozpuściłam w niewielkiej ilości wrzątku i wystudziłam), 400 g śmietany ubijamy z cukrem waniliowym, żelatynę dociskamy, roztapiamy, mieszamy najpierw z łyżką, a następnie z resztą śmietany. Ja jw. wspomniałam rozpuściłam żelatynę we wrzątku i przestudziłam, dalej postępowałam zgodnie z przepisem. Zimny budyń mieszamy za pomocą robota kuchennego, dodajemy bitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Krem nakładamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Z czekolady ścinamy wiórki (ja wykorzystałam gotowe). 100 g śmietany ubijamy. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi, śmietaną i kakao. Smacznego :)

Źródło

Czytany 1936 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook