Gościmy

Odwiedza nas 253 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 11 maj 2013 23:51

Deser Brownies

Napisała

Mocno zapychający:) Połączenie mojego ulubionego ciasta Brownies kawowego z bitą śmietaną i kremem czekoladowym. Trochę zmodyfikowałam krem czekoladowy, a właściwie uprościłam:) Deser bardzo smaczny, ale jak wspomniałam mocno sycący. U mnie krem czekoladowy to tylko bita śmietana z czekoladą i śmietanfixem.

Składniki: 

Warstwa ciasta  Brownies:

  • 160 g masła
  • 4 jajka
  • 180 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka kawy granulowanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½  szklanki likieru kawowego lub czekoladowego

Warstwa musu czekoladowego

  • 250 ml śmietany 36%
  • 100 g gorzkiej czekolady ( 1 tabliczka)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 białko
  • 1 łyżka masła
  • fix do śmietany

Warstwa bitej śmietany

  • 250 ml śmietany 36%
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • fix do śmietany

Wykonanie:

Ciasto Brownies: Masło i czekoladę roztapiamy na parze i lekko studzimy. W  misce miksujemy  jajka, wanilię, cukier, kawę rozpuszczoną w minimalnej ilości wody, likier. W oddzielnym naczyniu mieszamy mąkę, sól i wsypujemy  do masy jajecznej, miksujemy. Na końcu dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i ponowne miksujemy na wolnych obrotach. Formę 17 x 27 cm wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Pieczemy około 25 - 30 minut w temperaturze 180°C. Sprawdzamy  patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre (więc patyczek może być oblepiony, ale ma nie być na nim surowego ciasta).

Mus czekoladowy: Jajka myjemy i sparzamy wrzątkiem. Czekoladę rozpuszczamy  w kąpieli wodnej razem z masłem i studzimy. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę z dodatkiem cukru pudru i fixa, odstawimy do lodówki. Do lekko ciepłej czekolady dodajemy 2 żółtka i mieszamy. Białko z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywno. Pianę z białek delikatnie łączymy z czekoladą. Masę czekoladową delikatnie, lecz dokładnie mieszamy z schłodzoną bitą śmietaną. Całość ponownie wstawiamy do lodówki. Ja uprościłam masę czekoladową. Do ubitej śmietany dodałam rozpuszczoną schłodzoną czekoladę i śmietanfix. Oczywiście czekolade dodajemy powoli i delikatnie mieszamy.

Bita śmietana: Śmietanę ubijamy z cukrem i fixem na sztywno, odstawiamy do lodówki

Ostateczne wykonanie:

Brownies przekrawamy wzdłuż na pół, na dwa cieńsze placki i wykrawamy kawałki pasujące do naczyń, w których będziemy robili deser. Tak naprawdę wykorzystamy tylko kilka kawałków ciasta - resztę możemy zjeść:) Na dno kładziemy kawałek Brownies, na to mus czekoladowy, a następnie bitą śmietanę itd. Dowolnie ozdabiamy. Można podać od razu, lub zrobić dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.  Smacznego:)

Źródło

Czytany 2528 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook