Mam mieszane uczucia w stosunku do tego deseru. Wizualnie prezentuje się pięknie, ale... krem jak dla mnie za słodki - proponuję dodać mniej czekolady. W połączeniu z kwaśnym kiwi, czy innym kwaskowatym owocem będzie bardzo dobre:) Tylko należy uważać, żeby zbyt mocno nie zmielić kiwi, bo rozdrobnione ziarenka mogą być pikantne jak pieprz;) Mój deser był troszkę pikantny, ale do części deserów zabrakło mi sosu z kiwi i dodałam całe owoce i ta wersja była łagodniejsza w smaku:) Dlatego uczulam na to rozdrobnienie kiwi.
Składniki:
- 200g białej czekolady
- 250g serka mascarpone
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 sztuki kiwi
- cukier puder do smaku
- odrobina soku z cytryny
Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie miksujemy z mascarpone i jogurtem, aż wszystko się połączy. Kiwi obieramy, rozdrabniamy lub miksujemy w blenderze z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, jak wspomniałam nie za długo, żeby ziarenka się nie zmieliły. Napełniamy kieliszki lub salaterki serkiem i sosem z kiwi warstwami. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!