Gościmy

Odwiedza nas 338 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 04 czerwiec 2014 20:34

Drożdżowe babeczki z truskawkami

Napisała

Pyszne babeczki z truskawkami. Tym razem z ciasta drożdżowego, najlepsze są cieplutkie i świeże. Jeżeli chodzi o kruszonkę to z połowy porcji spokojnie wystarcza.

Składniki:

(na 10 babeczek):

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 2 duże żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

Ponadto:

  • 10 truskawek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek

Kruszonka:

(proponuje połowę z tego):

  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 50 g cukru

Wykonanie:

Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).

Przygotowujemy formę do muffinek - gniazda smarujemy masłem i oprószamy mąką; nadmiar mąki strzepujemy.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formujemy okrągłe kulki, lekko spłaszczamy, na środku układamy truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamykamy wokół niej ciasto. Wkładamy do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).

W małym garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy/wyrabiamy między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodajemy łyżkę mąki więcej. 

Po wyrośnięciu babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjmujemy, studzimy w foremce, następnie na kratce. Smacznego :)

Źródło

Czytany 2355 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook