Szybkie muffinki na śniadanie lub podwieczorek, z płatkami jęczmiennymi. Nie za słodkie, najlepsze na ciepło:)
Składniki:
- 1 szklanka płatków jęczmiennych
- pół szklanki cukru trzcinowego
- pół szklanki oleju roślinnego
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody
- 1 szklanka mąki
Wykonanie:
Jajka ubijamy z olejem, cukrem i jogurtem. Mąkę mieszamy z proszkiem i płatkami, dodajemy do mokrych składników i mieszamy tylko tyle, aby składniki się połączyły. Formę na muffiny smarujemy masłem lub wykładamy papilotkami, napełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Wierzch można posypać płatkami jęczmiennymi. Pieczemy w 190 st. C. przez 25 minut, studzimy na kratce kuchennej. Smacznego:)