Jeśli nie macie czasu na przygotowanie pączków, czy chrustu, na tłusty czwartek można przygotować smaczne oponki. Są pyszne i zdecydowanie szybsze w przygotowaniu :) Jeśli nie macie wielu domowników można spokojnie zrobić z połowy porcji, najlepsze są tego samego dnia, kolejnego dnia już nie są tak miękkie i pyszyste.
Składniki:
na około 30 oponek:
- 500 g półtłustego twarogu (może być zmielony)
- 3 jajka (można dodać 1 jajko i 2 żółtka, ciasto będzie delikatniejsze!)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 3 łyżki drobnego cukru do wypieków
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 - 3 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy do otrzymania miękkiego, nieklejącego się ciasta (należy zacząć od 2 szklanek mąki pszennej i w razie potrzeby podsypywać). Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wycinamy oponki, np. przy pomocy szklanki i zakrętki/kieliszka.
Oponki wrzucamy na głęboki i rozgrzany olej (temperatura oleju 175ºC), smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniczku kuchennym, posypujemy obficie cukrem pudrem. Smacznego :)