Już od jakiegoś czasu zajadamy się tą pastą. Świetnie nadaje się do pieczywa, grzanek czy do świeżych warzyw. Pokusiłam się wreszcie zrobić ją w domu. Jest banalnie prosta i smaczna. Zrobiłam wersję klasyczną, czyli ciecierzyca, tahini, czosnek + przyprawy.

Składniki:
(2-3 osób)
- puszka ciecierzycy o poj. 400 ml
 - 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
 - 1 ząbek czosnku
 - 3 łyżki niegazowanej wody
 - sok z ½ cytryny
 - natka pietruszki
 - sól, pieprz
 
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i umieszczamy w misie robota kuchennego. Dodajemy obrany i pocięty czosnek. Do miski robota dodajemy sok z cytryny, wodę, pastę sezamową, szczyptę soli i pieprz.
Miksujemy całość na pełnych obrotach. Jeśli masa nie będzie chciała się zmiksować, zatrzymujemy urządzenie i mieszamy łyżką, następnie ponownie włączamy robota. Gotowy humus posypujemy posiekaną pietruszką. Hummus to idealny dodatek do kromki chleba, grzanek czy paluszków. Smacznego :)

Źródło: Pyszne 25, Wydawnictwo Znak, 2013
     
                
                
                
                
                
            
            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            
                
                
                
                
                            