Chrupiące placuszki ziemniaczane, ale zupełnie inne niż tradycyjne. Tutaj mamy zdecydowanie więcej mąki, przez co smak i konsystencja jest również inna, ale naprawdę bardzo smaczne. Można przełożyć kiszoną kapustką, lub zjeść z jakimś sosem:)
Składniki:
(4 porcje)
- 800g ziemniaków
- 400g kiszonej kapusty
- ok. 1/3 szklanki mleka
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 ząbek czosnku
- sól, majeranek
- czarny pieprz
- ½ szklanki oleju do smażenia
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, opłukujemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy sok. Masę ziemniaczaną mieszamy z mlekiem, mąką i jajkiem. Dodajemy obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku solą, majerankiem i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Na patelni porcjami rozgrzewamy olej. Na gorący tłuszcz łyżką nakładamy przygotowane ciasto. Formujemy cienkie, owalne placuszki. Smażymy je na złoty kolor z obu stron.
Gotowe placki kładziemy na papierowy ręcznik, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Następnie przekładamy je małymi porcjami kiszonej kapusty, tak, by powstały apetyczne wieżyczki. Dekorujemy ziołami i podajemy od razu. Smacznego:)
Źródło: „Tina”.