Ciekawa wersja gulaszu dla wegetarian, pełen warzyw i naprawdę sycący. Nam smakował, kto lubi eksperymenty może próbować:) Jedna uwaga, czas przygotowania zależy od ziemniaków, ja tym razem trafiłam na jakieś twardsze gulasz dusiłam dwa razy dłużej, aż ziemniaki zmiękły. Ewentualnie można je wcześniej troszkę podgotować.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 czerwona papryka
- 2 zielone papryki
- 1 cebula (pominęłam)
- 2 gałązki szałwii (nie miałam, u mnie bez)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 250 g kiszonej kapusty
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 330 ml soku pomidorowego
- 150 ml bulionu warzywnego
- 100 ml mocnego wytrawnego czerwonego wina (pominęłam)
- sól
- biały pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy. w grube słupki. Papryki myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Szałwię myjemy i także kroimy w paski, a cebulę w krążki (ten krok pominęłam). Na dużej patelni na rozgrzanym maśle szklimy cebulę, dodajemy ziemniaki, paprykę, kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy i szałwię. Całość mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 5 minut. Następnie dolewamy bulion sok pomidorowy i wino. Doprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu jeszcze 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy do momentu, aż gulasz odparuje. Na koniec ewentualnie raz jeszcze doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego:)