Moje ulubione kotleciki w waflu:) Tym razem wymyśliłam sobie nadzienie z kalafiorem :) Proste i smaczne, można je zajadać same, z sosami lub podawać z sałatką :)
Składniki:
- 1 płat wafla kwadratowego
- ¼ kalafiora
- 100g serka twarogowego lub 1 kostka sera feta
- pieprz, sól, papryka
- sól, pieprz,
- 1 ząbek czosnku
- bułka tarta
- jajko (rozmącone)
Wykonanie:
Kalafiora dzielimy na drobne różyczki, następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Ser twarogowy lub fetę rozgniatamy widelcem, dodajemy rozgnieciony czosnek i doprawiamy do smaku. Dokładnie mieszamy. Gdy kalafior będzie miękki odcedzamy i rozgniatamy np. tłuczkiem do ziemniaków i jeszcze ciepłego dodajemy do tarożku. Mieszamy dokładnie i ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku. Jeszcze gorące nadzienie nakładamy równomiernie na wafel, odczekujemy chwilkę, by lekko namiękł od nadzienia, po czym delikatnie zwijamy w roladę. Po chwili kroimy delikatnie w plasterki. Obtaczamy w rozmąconym jajku i bułce tartej. I tu do wyboru, albo smażymy na patelni, wtedy są bardziej rumiane, ale nasiąkają więcej tłuszczu, albo pieczemy w piekarniku. Piekarnik to troszkę dłuższa wersja, ale beztłuszczowa:) Jeżeli wybieramy piekarnik to pieczemy ok. 20 minut w temp. 220 st. C, co jakiś czas je przekręcając. Można podawać np. z surówkami. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny :)