Uwielbiam brokuły, dlatego dosyć często występują u mnie w roli dodatku do mięsa, czy ryżu/makaronu. Te brokuły podałam z kolorowym makaronem, pyszne:)
Składniki:
- pół dużego brokuła (użyłam paczkę mrożonych)
- ząbek czosnku
- sól, pieprz, bazylia
- olej
- sos beszamelowy: 1/3 szklanki mleka, łyżka mąki, żółtko
Wykonanie:
Brokuła obieramy, dzielimy na różyczki, zalewamy wrzątkiem, dajemy szczyptę soli i zostawiamy pod przykryciem na 3-5 min. (można go ewentualnie jeszcze podgotować tyle samo czasu na malutkim ogniu). Kiedy warzywo trochę zmięknie, odcedzamy i pozostawiamy na chwilę, aby nieco ostygło. W tym czasie na patelni lub w garnku do duszenia rozgrzewamy olej. Gdy zacznie lekko skwierczeć, wyciskamy na niego ząbek czosnku i rozprowadzamy papkę po całej patelni, aby olej nabrał delikatnego czosnkowego aromatu. Na tak przygotowany olej wrzucamy brokuły, posypujemy pieprzem, solą i bazylią. Dusimy ok. 10 minut pod przykryciem. Pod koniec duszenia przygotowujemy beszamel: mleko, mąkę i żółtko mieszamy intensywnie w szklance i podlewamy nim brokuła. Zostawiamy na ogniu jeszcze przez chwilę, aby sos ładnie zintegrował się z brokułem. Smacznego:)
Źródło: Znalezione w Internecie, dawno temu :)