Moja kolejna propozycja surówkowa. Tym razem połączyłam kapustę czerwoną z pekińską i wzmocniłam aromat surówki selerem naciowym. Wyszło ciekawe połączenie. Surówka może być dodatkiem do mięsa, lub różnych kotlecików czy placuszków jarskich. Ja podałam z kotletami gryczanymi.
Składniki:
- ¼ główki czerwonej kapusty
- ¼ dużej lub ½ małej główki kapusty pekińskiej
- ½ marchewki
- 1 gałązka selera naciowego
- ½ jabłka
- 2-3 łyżki śmietany
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz,
- ewentualnie łyżeczka musztardy
Wykonanie:
Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, kroimy nożem lub wykorzystujemy robot kuchenny. Seler kroimy w cienkie plasterki, marchewkę i jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy majonez, śmietanę i wszystko dobrze mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego :)
Źródło: Eksperyment własny.