Na pewno każdy o niej słyszał, ja również, ale jakoś nie robiłam jej wcześniej. Postanowiłam to nadrobić :) Spotkałam się z różnymi wersjami, więc wybrałam tą która najbardziej mi pasowała :)
Składniki:
- średnia główka kapusty (ok 1 kg) –u mnie ½
- 1 duża marchew (lub 2 małe)
- pół cebuli (pominęłam)
- 5-6 czubatych łyżek majonezu (ewentualnie troszkę mniej –zależy od wielkości kapusty)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Kapustę i marchew ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy. Ja cebulę pominęłam. Przygotowujemy sos. Do miseczki wkładamy majonez, dodajemy mleko, sok z cytryny, cukier puder, ocet, olej oraz sól i pieprz według uznania. Sos dokładnie mieszamy i zalewamy nim kapustę, marchew i cebulę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Jest po prostu pyszna. Może być dodatkiem do obiadu lub samodzielną sałatką :) Smacznego :)