Szybkie placuszki z bananami i borówkami amerykańskimi. Szybkie małe co nieco na obiadek, podwieczorek lub kolację:)
Składniki (na około 20 placuszków):
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 duży dojrzały banan
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ok 150 g borówek
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól), w drugiej mokre (rozgnieciony na papkę banan, jajko, mleko), a następnie łączymy składniki suche z mokrymi. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię z powierzchnią nieprzywieralną (można smażyć bez tłuszczu lub z niewielką ilością tłuszczu) i dużą łyżką wykładamy porcje ciasta. Smażymy na średnim ogniu. Kiedy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąbelki można przewrócić placuszki na druga stronę. Smażymy dalej, aż do zarumienienia. Po usmażeniu lekko studzimy (borówki w placuszkach są na początku mocno rozgrzane i parzą). Podajemy ciepłe z kwaśną śmietaną i owocami lub z jogurtem, syropem klonowym, syropem owocowym lub wedle uznania. U mnie z bita śmietaną i owocami:) Smacznego:)