Smaczne racuchy z gruszką, szybkie do przygotowania. Lekka kolacja, podwieczorek lub obiadek, jak ktoś lubi, to i na śniadanie można przygotować:)
Składniki:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. mleka
- 2 duże jajka
- 1 cukier waniliowy
- 5 dużych dojrzałych gruszek
- woda
- cynamon
- cukier puder
Wykonanie:
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dość grube plasterki. Mąkę mieszamy z jajkami, mlekiem, 1/3 łyżeczki cynamonu i 1 łyżeczką cukru waniliowego, dodajemy sól do smaku. Wyrabiamy ciasto, jeżeli jest za gęste dodajemy wody. Gruszki zanurzamy w cieście i smażymy na złoty kolor z obu stron. Ja miałam tylko 2 gruszki, więc u mnie to nie były gruszki w cieście, ale racuchy z gruszkami. Nie wrzucałam gruszek do ciasta, tylko nakładałam łyżką ciasto na patelnie i na każdego placuszka kładłam po jednym lub po dwa plasterki gruszki. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem i cynamonem:) Smacznego:)