Pyszne naleśniki z musem malinowym, polewą czekoladową i kokosem. Jako, że mamy zimową porę użyłam mrożonych malin, ze świeżymi będą jeszcze smaczniejsze:) Zawinięte w urocze sakiewki:)
Składniki:
Na ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka stopionego masła (w ostateczności oleju)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- ok.150-200g malin
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 ml polewy czekoladowej lub innego ulubionego sosu
Wykonanie:
Z mąki, mleka jajek, stopionego masła/oleju i szczypty soli mikserem lub łyżką rozrabiamy ciasto naleśnikowe. Jeżeli jest za gęste dodajemy mleka, jeżeli za rzadkie mąki. Ważne, żeby była odpowiednia gęstość, wówczas dobrze się smażą. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy. Smażymy naleśniki.
Na odrobinie oliwy przesmażamy maliny ( rozgniatając na mus ) i mieszamy z cukrem pudrem. Na sam środek naleśników nakładamy czubatą ( albo i 2 ) łyżki musu i związujemy (sznurkiem lub dłuższą wąska skórką pomarańczy) w sakiewki. Polewamy roztopioną czekoladą. Dekorujemy wiórkami i malinami. Smacznego:)