Gościmy

Odwiedza nas 125 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 15 październik 2014 18:52

Pierogi z jabłkami

Napisała

Mamy teraz sezon na jabłka, więc postanowiłam je wykorzystać na obiad i zrobić z nimi pierożki. W dzieciństwie często je jadłam, taki powrót do smaków sprzed lat;)

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 200 ml ciepłej wody
  • ½  łyżeczki soli
  • 1 jabłko
  • cukier

Wykonanie:

Z mąki, jajek, masła, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Po zagnieceniu ciasto powinno odpocząć około 1/2 godz w lodówce. Jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, jeżeli jest kwaśne posypujemy łyżeczką cukru. Na wysypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto - powinno być dość cienkie - i wykrawamy kółeczka. Każde kółeczko napełniamy łyżeczką jabłka i sklejamy pierożki. Gotujemy w osolonym wrzątku do momentu, aż wypłyną. Podajemy z cukrem i śmietaną. Pycha. Smacznego :)

Źródło: Eksperyment własny :)

Czytany 2870 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook