Delikatne placuszki jogurtowe z dodatkiem cappuccino i jagód. Smaczne i szybkie do przygotowania. Można je przygotować na kolacją, podwieczorek czy jak u mnie na obiadek :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- ½ szklanki jogurtu naturalnego
- 5 łyżek miodu
- 5 łyżeczek cappuccino
- 200g jagód
- 3-4 łyżki oleju
- kilka listków melisy lub mięty
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka odstawiamy a żółtka ucieramy z mąką i cappuccino, dodając porcjami jogurt i 4 łyżki miodu. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Jagody myjemy. Na rozgrzany olej kładziemy łyżką placki. Na każdym z nich układamy jagody, delikatnie dociskamy. Smażymy na średnim ogniu z obu stron do zrumienienia. Placki polewamy resztą miodu i dekorujemy listami mięty lub melisy. Smacznego :)
Źródło: „Smaczne i zdrowe śniadania”, Wydawnictwo SBM