Właściwie to bardziej placuszki, pancake’sy :) Wersja zdrowsza dzięki zarodkom pszennym, ja podałam z truskawkami i śmietaną, by było lżejsze śmietanę można zastąpić jogurtem. Robiłam z podwójnej porcji.
Składniki:
- 100 g mąki pszennej
- 15 g zarodków pszennych (użylam otrębów)
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g truskawek
- syrop klonowy (u mnie miód)
Wykonanie:
Rozpuszczamy 2 łyżki masła w rondelku. Jajko ubijamy dokładnie mikserem, dodajemy mąkę, zarodki, mleko, rozpuszczone masło, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa bez grudek. Na patelni rozgrzewamy pozostałą łyżkę masła. Smażymy niewielkie placuszki z obu stron na złoty kolor. Truskawki myjemy i suszymy. Kroimy w ćwiartki. Układamy wieżę z placuszków i truskawek. Ja podałam jeszcze ze śmietaną, a truskawki delikatnie skarmelizowałam z miodem. Można po prostu polać miodem lub syropem klonowym, placuszki nie są zbyt słodkie. Smacznego:)