Gościmy

Odwiedza nas 246 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 13 styczeń 2012 20:10

Pomarańczowy ryż z migdałami

Napisała

Obiady z reguły preferuję bardziej konkretne, raczej nie na słodko, ale czasami można zrobić wyjątek;) Można to również przygotować jako deser czy kolację:) Polecam słodkie pomarańcze do tego dania:) Odrobinę zmodyfikowałam oryginalny przepis i poniżej podaję moje proporcje.

Składniki:

  • 100g ryżu
  • 1 pomarańcza
  • woda lub sok pomarańczowy
  • 10g płatków migdałowych
  • kropla aromatu pomarańczowego - dałam więcej:)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego najlepiej własnej produkcji (opcjonalnie)

Wykonanie:

W garnku zagrzewamy wodę lub sok pomarańczowy z aromatem. Wrzucamy ryż i gotujemy. Pomarańczę obieramy, usuwamy biała skórkę i pestki, jeśli są, kroimy na kawałki, po czym wrzucamy do gotującego się ryżu. Kawałek skórki bez białej skórki, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do naszego ryżu. Skórka daje odrobinę gorzkości, wiec jeżeli nie lubicie takiego posmaku, możecie ją pominąć :) Płatki migdałowe prażymy na teflonie, ale trzeba ich dokładnie pilnować, bo szybko mogą się przypalić, ja się akurat odwróciłam na sekundkę i mam mocniej przypieczone;) Gdy ryż będzie gotowy, odcedzamy chyba, że wchłonął całą wodę, to nie trzeba (mój wchłonął) i łączymy go z płatkami (zostawić kilka do dekoracji). Sprawdzamy jego smak, jak pomarańcze są wystarczająco słodkie to nie trzeba dodawać cukru, ja dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego i dzięki niemu było jeszcze lepsze:) Posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i podajemy gorące. Smacznego:)

 Żródło

Czytany 3133 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook