Uwielbiam owoce pod kruszonką, to szybki i prosty deser, a jest przepyszny :) Można wykorzystać dowolne owoce i nie będziecie zawiedzeni :) Tym razem wypróbowałam troszkę inną kruszonkę w towarzystwie truskawek i rabarbaru. Pyszne połączenie wyszło :) Można zmniejszyć ilość cukru. Mimo, że rabarbar jest kwaśny to moim zdaniem jest za słodkie przy poniższych proporcjach.
Składniki:
- 350g rabarbaru
- 200g cukru (można dodać mniej)
- 400g truskawek (umytych i obranych)
- laska wanilii (można użyć cukru z wanilią, lub ekstraktu, jeśli nie macie laski)
Kruszonka:
- 80g całych migdałów (dałam pół na pół z orzechami włoskimi)
- 80g mąki
- 100g płatków owsianych
- 30g migdałów zmielonych na proszek (dałam orzechy włoskie)
- 70g stopionego masła
- 5 łyżek płynnego miodu
Wykonanie:
Rabarbar posypujemy cukrem. Dokładnie mieszamy i przekładamy na sito ustawione nad miską. Pozwalamy, by obciekł przez co najmniej 30 minut. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C. Truskawki kroimy na ćwiartki. Z rozciętej laski wanilii wydobywamy nasionka.
Kruszonka: Migdały grubo siekamy. Mąkę, płatki owsiane, proszek migdałowy, masło, miód i grubo krojone migdały (u mnie również orzechy włoskie) mieszamy tak, by wszystkie składniki połączyły się w duże grudki.
Rabarbar i truskawki umieszczamy w naczyniu do pieczenia. Dodajemy nasiona wanilii i mieszamy. Owoce przykrywamy kruszonką i pieczemy 45 min, aż stanie się złotobrązowa. Ja piekłam 30 min i już była gotowa. Wszystko zależy od waszych piekarników, warto pilnować, by nie przypalić kruszonki. Najlepiej smakuje na gorąco, np. w towarzystwie bitej śmietany lub lodów waniliowych. Smacznego :)
Źródło: Magazyn kulinarny Moje gotowanie, Czerwiec 2018 nr 6