Prosty szybki deser z owoców sezonowych, oczywiście można wykorzystać inne owoce. Uwielbiam koktajl truskawkowy i chętnie połączyłam go z jogurtem i musli :) Pycha :) Wykorzystałam domową granolę, którą już miałam gotową, ale jeśli nie macie wystarczy wymieszać poniższe składniki i zrobić ekspresowe musli.
Składniki:
(na 3 porcje)
- 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 2 banany
- 2 szklanki truskawek (świeże lub mrożone)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 6 łyżek płatków owsianych
- 3 łyżki ulubionych orzechów lub migdałów
- 2 łyżki amarantusa ekspandowanego
- 9 suszonych daktyli
Wykonanie:
Banana rozgniatamy lub miksujemy z jogurtem. Truskawki rozmrażamy (jeśli są mrożone) i miksujemy lub rozgniatamy z cukrem waniliowym. Przygotowujemy musli: mieszamy płatki, posiekane orzechy, amarantus i posiekane daktyle. Nakładamy na przemian warstwę jogurtową – następnie musli - i truskawkową. W większych szklankach wyjdzie więcej warstw. U mnie jest po jednej. Smacznego :)