Szybkie, puszyste, leciutkie placuszki na śniadanie, obiad, kolację lub podwieczorek. Można je podać z cukrem pudem lub owocami, ja podałam z konfiturą z jagód. Pyszne :)
Składniki:
(ok 20 szt)
wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
- 250 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- 170 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
Dodatkowo:
- maliny, truskawki, jagody, banany, cukier puder lub konfitura
Wykonanie:
W miseczce dokładnie mieszamy jogurt z jajkami i cukrem. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptę soli. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Na patelni z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, po około 2-3 minuty z każdej strony, do czasu, aż urosną i będą ładnie zrumienione.
Przed smażeniem kolejnej partii placuszków przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem i rozprowadzamy pozostałą łyżkę oleju. Ja tylko pierwszą partię smażę na oleju, potem już nie dolewam tylko smażę na suchej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)