Puszyste racuszki z jabłkami, a właściwie to jabłka w cieście drożdżowym :) Proste i smaczne, idealne na podwieczorek, deser, czy lekki obiad :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 20-30g drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1,5 szklanki mleka
- jajko
- 3 duże jabłka
Wykonanie:
Do 2 szklanek mąki dodajemy szczyptę soli, robimy wgłębienie, wkruszamy drożdże, wsypujemy 2 łyżki cukru, wlewamy ½ szklanki mleka i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie dodajemy szklankę mleka, jajko i mieszamy. Gdyby było zbyt rzadkie dodajemy kilka łyżek mąki.
Jabłka kroimy w niezbyt cienkie plastry, ostrym nożykiem wycinamy gniazda nasienne. Plastry jabłka oprószamy lekko cynamonem, nabijamy na widelec i zanurzamy z obu stron w cieście, tak by pokryło cały owoc. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, na niewielkim ogniu. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego :)
Źródło: Magazyn kulinarny „Kobieta i życie”, Sierpień 2014