Szybkie racuszki :) Jako, że sa bez drożdzy przygotowuje się je naprawdę ekspresowo :) Placuszki są mięciutkie i chrupiące. Ja zrobiłam z jabłkami, ale jak napisano w źródłowym przepisie mozna spróbowac z innymi owocami sezonowymi. Smaczne, proste i bardzo szybkie w przygotowaniu. Sprawdzą sie jako obiad na słodko, lekki podwieczorek lub kolacja :)
Składniki:
(1 duży talerz racuszków)
- 300 g mąki pszennej
- 400 ml kefiru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 jabłka
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miseczki razem z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Wlewamy kefir wymieszany z żółtkami i mieszamy. Jabłka kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta, mieszamy. Białka miksujemy na sztywną pianę i delikatnie łączymy za pomocą dużej łyżki z ciastem. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju rzepakowym z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Można również podać z ulubionym dżemem. Smacznego :)