Pyszne, puszyste racuszki :) Coraz chłodniej na dworze, więc imbir u mnie w kuchni zagościł na stałe :) Poza dodatkiem do herbaty zdecydowałam się dorzucić go do też racuchów :) Dla mnie świetne, lekko rozgrzewające i ten lekko ostry smak imbiru :) Do tego kawałki jabłka i racuszki wyszły wyśmienite :)
Składniki:
- 2½ szklanki mąki (½ kg)
- 2 jaja
- 1½ szklanki mleka
- 2 łyżki cukru
- 3 dag drożdży
- sól
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1-2 cm świeżego imbiru – w zależności jak bardzo go lubicie
- 1 jabłko
Wykonanie:
Drożdże rozkruszamy, posypujemy cukrem. Mleko podgrzewamy, dodajemy do drożdży i mieszamy. Jajka rozbijamy, lekko solimy. Dodajemy do drożdży mąkę i jajka i mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Imbir kroimy w drobną kostkę, gdy ciasto wyrośnie wrzucamy go do ciasta i delikatnie mieszamy. Jabłko obieramy ze skórki, kroimy w drobne kawałki. Kładziemy na rozgrzanym tłuszczu łyżką racuchy wciskamy po kilka kawałeczków jabłka. Smażymy z obu stron.
Tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać, a w środku będą surowe. Ciepłe racuchy posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)
Źródło: Przepis własny :)