Miałam ochotę na naleśniki, dawno nie jadłam i postanowiłam na szybko zrobić. Zdecydowałam się na nadzienie gruszkowe. Zamiast twarożku waniliowego zrobiłam twarożek gruszkowy :) Muszę przyznać, że smak mnie pozytywnie zaskoczył :) Warto eksperymentować w kuchni, można coś nowego wypróbować :)
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki ( w tym 1/3 orkiszowej)
- 4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżka stopionego masła (lub oleju)
- szczypta soli
- cukier waniliowy do smaku
- ekstrakt waniliowy do smaku
Twarożek gruszkowy:
- 3 małe gruszki
- 200 g twarożku naturalnego gładko zmielonego
- cukier waniliowy do smaku
- ewentualnie gruszki do dekoracji
Wykonanie:
Z mąki, mleka jajek, stopionego masła/oleju i szczypty soli mikserem rozrabiamy ciasto naleśnikowe. Jeżeli jest za gęste dodajemy mleka, jeżeli za rzadkie mąki. Ważne, żeby była odpowiednia gęstość, wówczas dobrze się smażą. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 min.
W tym czasie przygotowujemy twarożek. Gruszki obieramy, wrzucamy do blendera, dodajemy twarożek i cukier i miksujemy. Następnie smażymy naleśniki. Naleśniki przekładamy serkiem i dekorujemy, możemy też polać sosem owocowym. Są naprawdę pyszne. Smacznego:)
Źródło: Przepis własny.