Uwielbiam pizzę na cienkim cieście, po kilku próbach wreszcie trafiłam na przepis idealny:) Zupełnie jak z pizzerii. Pyszna, cieniutka i pełna dodatków:)
Składniki:
(na trzy okrągłe pizze)
- 30-40 g drożdży (świeżych)
- 5 łyżek oliwy
- 1 szklanka wody
- 3.5 - 4 szklanki mąki
- płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
- pieczony kurczak (pokrojony w kosteczkę)
- pieczarki (surowe lub podsmażone)
- papryka (mogą być różne kolory, ja miałam czerwoną)
- ser feta pokrojony w kosteczkę
- ser mozzarella
Sos:
- 2-3 ząbki czosnku
- przecier pomidorowy z kartonika (ok. ½ kartonika)
- sól, pieprz, cukier
- oregano, bazylia, tymianek
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę, aż powstanie miękkie, elastyczne, ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - najlepiej na noc (a przynajmniej na 3h). Przygotowujemy dodatki tj. smażymy kurczaka, pieczarki. Paprykę, fetę, mozarellę kroimy w dowolne kształty.
W między czasie przygotowujemy sos. Drobno siekamy czosnek lub przeciskamy przez praskę, lekko podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy przecier pomidorowy (z kartonika, ok. połowy) dodajemy trochę cukru, soli, pieprzu i dużo ziół (oregano, tymianek, bazylia). Studzimy.
Jak ciasto mamy gotowe, nagrzewamy piekarnik do 250 stopni wraz z włożoną do środka blachą (taką dużą z piekarnika), na której będziemy piec pizzę. Ciasto dzielimy na 3 części i wałkujemy na cienkie okręgi. Kładziemy na papier do pieczenia, smarujemy odrobiną sosu i nakładamy dodatki.
Jak piekarnik się nagrzeje, wysuwamy blachę i szybko przenosimy na nią papier do pieczenia wraz z pizzą. Pieczemy 7 minut.