Jeśli szukacie propozycji na szybki obiad, lub ciepłą kolację proponuję prostą tartę z brokułami i selerem naciowym. Nam przypadła do gustu, bardzo smaczna i do tego szybka w przygotowaniu.
Składniki:
- 200g ciasta francuskiego
- 1 brokuł
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 jajka ( 5 jest idealnie)
- 75 ml śmietany 18%
- przyprawy: majeranek, kminek mielony, imbir, pieprz cayenne, sól morska, natka pietruszki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy na 200 stopni. Tortownicę/formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Ciasto rozkładamy na tortownicy i wykładamy troszkę na brzegi. Ciasto pieczemy 10 min. Brokuły i seler naciowy gotujemy na parze. Lekko ugotowany seler naciowy wyjmujemy z garnka, drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Do selera dodajemy wszystkie przyprawy. Jajka wbijamy do miski, mieszamy i dodajemy śmietanę. Dobrze mieszamy. Na ciasto francuskie wykładamy brokuły oraz seler i zalewamy jajkami ze śmietaną. Pieczemy ok 30 min. Smacznego :)