Prosta sałatka, a jakże pyszna. Wystarczy kilka składników i pyszny sos, by efekt był fantastyczny. Niestety nie miałam akurat parmezanu i zastąpiłam go mozzarellą, ale i tak bardzo Nam smakowała. Z pewnością z wyrazistym smakiem parmezanu będzie jeszcze lepsza :) Taka prosta sałatka również może zagościć na wielkanocnym stole, można przygotować ją na półmisku lub podać w mniejszych salaterkach takie gotowe porcyjki :)
Składniki:
(2-4 porcje)
- 1/2 brokuła
- 4 jajka
- 100 g kukurydzy
- 1/2 główki sałaty rzymskiej (ewentualnie masłowej lub miksu)
- 4 łyżki tartego parmezanu (użyłam mozzarelli)
- sól i pieprz
Sos Cezara
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub zwykłej)
- 3 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki sosu worcestershire (lub sojowego)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Brokuła dzielimy na kilka mniejszych kawałków i gotujemy na parze (około 5-7 minut), po ugotowaniu należy krotko przepłukać zimną wodą. Jajka wkładamy do zagotowanej wody, gotujemy przez 7 minut, studzimy i obieramy ze skorupek, a następnie kroimy na ćwiartki. Kukurydzę odsączamy. Sałatę płukamy i siekamy (ja porwałam ręcznie), wkładamy do salaterki lub do pojedynczych miseczek. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
Składniki sosu miksujemy blenderem.
Do salaterki nakładamy na sałatę brokuły, kukurydzę, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy sosem Cezara. Posypujemy startym parmezanem (u mnie mzzarella). Smacznego :)