Gościmy

Odwiedza nas 238 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 07 listopad 2013 23:30

Pizza z kaparami i rukolą

Napisała

Pizza we włoskim stylu:) Takie akurat składniki znalazłam w lodówce:) Pyszna, na moim ulubionym cieniutkim cieście:) Taką pizzę to nawet sama jestem w stanie zjeść, dlatego zazwyczaj robię trzy z tego ciasta.Tu podaję przepis na 1/3 ciasta czyli jedną pizzę, sami zdecydujecie czy jedna pizza wystarczy – u mnie to za mało:) 

Składniki:

Ciasto:

(1 blat ciasta)

  • 10-15 g drożdży (świeżych)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • 1,5 - 2 szklanki mąki
  • 1/3 płaskiej łyżeczki soli

Dodatki:

  • kilka pieczarek
  • ½ papryki czerwonej
  • kilka czarnych oliwek
  • łyżka kaparów z zalewy
  • garść rukoli
  • 1-2 kulki mozzarelli

Sos:

  • sos pomidorowy (1/2 kartonika)
  • ząbek czosnku
  • suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, ewentualnie sól
  • łyżka masła

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę, aż powstanie miękkie, elastyczne, ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - najlepiej na noc (a przynajmniej na 3h). 

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewamy, uważając by czosnek nie zbrązowiał. Dolewamy sos pomidorowy, sól oraz zioła do smaku. Podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje.

Pieczarki myjemy, obieramy i roimy w cienkie plasterki, paprykę kroimy w paski. Oliwski kroimy w plasterki.

Przygotowane ciasto rozkładamy  na blaszce. Smarujemy sosem i układamy składniki – kolejno:, pieczarki, paprykę, oliwki, posypujemy kaparami, na wierzchu rozkładamy plastry mozzarelli.  Posypujemy dodatkowo suszonym oregano.Wstawiamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Na ostatnią minutę pieczenia można użyć opcji „grill” – wierzch pizzy apetycznie się zarumieni.  Po wyjęciu kładziemy na wierzch rukolę, pizzę można skropić oliwą oraz posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego:)

 Źródło: Eksperyment własny na sprawdzonym cieście:)

 

Czytany 3507 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook