Pizza we włoskim stylu:) Takie akurat składniki znalazłam w lodówce:) Pyszna, na moim ulubionym cieniutkim cieście:) Taką pizzę to nawet sama jestem w stanie zjeść, dlatego zazwyczaj robię trzy z tego ciasta.Tu podaję przepis na 1/3 ciasta czyli jedną pizzę, sami zdecydujecie czy jedna pizza wystarczy – u mnie to za mało:)
Składniki:
Ciasto:
(1 blat ciasta)
- 10-15 g drożdży (świeżych)
- 2 łyżki oliwy
- 1/3 szklanki wody
- 1,5 - 2 szklanki mąki
- 1/3 płaskiej łyżeczki soli
Dodatki:
- kilka pieczarek
- ½ papryki czerwonej
- kilka czarnych oliwek
- łyżka kaparów z zalewy
- garść rukoli
- 1-2 kulki mozzarelli
Sos:
- sos pomidorowy (1/2 kartonika)
- ząbek czosnku
- suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, ewentualnie sól
- łyżka masła
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy kilka łyżek mąki, zostawiamy na 20-30 minut. Następnie dodajemy oliwę, sól i mąkę, aż powstanie miękkie, elastyczne, ciasto. Ciasto wkładamy do dużej miski, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki - najlepiej na noc (a przynajmniej na 3h).
W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podgrzewamy, uważając by czosnek nie zbrązowiał. Dolewamy sos pomidorowy, sól oraz zioła do smaku. Podgrzewamy, aż sos lekko zgęstnieje.
Pieczarki myjemy, obieramy i roimy w cienkie plasterki, paprykę kroimy w paski. Oliwski kroimy w plasterki.
Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem i układamy składniki – kolejno:, pieczarki, paprykę, oliwki, posypujemy kaparami, na wierzchu rozkładamy plastry mozzarelli. Posypujemy dodatkowo suszonym oregano.Wstawiamy do maksymalnie nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 5-8 minut. Na ostatnią minutę pieczenia można użyć opcji „grill” – wierzch pizzy apetycznie się zarumieni. Po wyjęciu kładziemy na wierzch rukolę, pizzę można skropić oliwą oraz posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny na sprawdzonym cieście:)